Keresés az oldalon

Hogyan tudom elérni a kereső oldalt?

A kereső aloldalt legegyszerűbben vagy a főoldalon található „Keress Most” gombra kattintással, vagy az oldal fejlécén található nagyító ikonra való kattintással tudod elérni!

Keresés beviteli mezővel

1. Keresés beviteli mezővel

Az első elem a Kereső oldalon a beviteli mező. Itt kereshetsz városra, címszóra, névre, illetve kategóriára is.

A keresés városra/pontos címre kivételével, bármely megadott keresés nem jelenti azt, hogy az általad keresett hely a találati lista első helyén fog megjelenni, mert az összes olyan helyet be fogja adni a kereső algoritmus, amelyeknek a leírásában, nevében, vagy címszavai közt szerepel az általad megadott kifejezés. Ezeket a találatokat minden esetben véletlenszerű sorrendben fogja megjeleníteni a kereső algoritmus.

1.1 Keresés városra/pontos címre
Amennyiben beírsz egy címet, ami lehet akár városnév, akár egy pontosan meghatározott cím (város, utca, házszám), a kereső jobb oldalán meg fog jelenni egy kör alakú státuszjelző szimbólum, kérlek várd meg amíg ez a szimbólum eltűnik, majd a megjelenő listából válaszd ki a térkép ikonnal jelölt találatot, amelyik megfelel a keresésednek. A „Keresés” gombot nem kell megnyomnod helyalapú keresés esetében, ugyanis a találatra való kattintással a keresés eredményhalmaza azonnal frissülni fog, és rögtön megjelennek a találatok közelségi sorrend szerint. A keresésed pontosíthatod km-es körzet megadásával
Lásd:

1.2 Keresés címszóra
A feltöltött helyek kezelőinek lehetőségük van úgynevezett „címszavakat” megadni, ezek arra szolgálnak, hogy a keresést megkönnyítsék. Pl. ha egy hely beállított egy „kutya” nevű címszót, akkor amennyiben te beírod a „kutya” szót, és a „Keresés” gombra nyomsz, ez a hely meg fog jelenni a találati listában.

1.3 Keresés névben/leírásban
Amennyiben egy helynek a nevét tudod csak, abban az esetben megadhatod akár azt is a kereső mezőben, majd a „Keresés” gombra nyomás után a találati lista le fog szűkülni az olyan helyekre, amelyeknél a megadott keresési érték megtalálható az adott helyek nevében/leírásában.

1.4 Keresés kategóriára
Amennyiben egy kategóriára szeretnél kimondottan keresni, abban az esetben nem muszáj a Kategória gombot használni, hanem elég beírni a Keresés beviteli mezőbe a kategória nevét (pl. Bankautomata), majd a „Keresés” gomb megnyomása után a találati lista frissülni fog a megadott kategória szerinti találatokkal.

Gombok

2.1   Főkategória kiválasztása

Összesen 5 db színes főkategória választó gomb közül lehet választani, ezek: Összes, Hely, Esemény, Közintézmény, Közösségi. Annak függvényében, hogy melyik gomb aktív (alapértelmezett állapotban az „Összes”) fog a helyek szűrése végbemenni. Például, ha a „Hely” gomb aktív, akkor nem fognak megjelenni sem templomok, sem kormányhivatalok/iskolák. Ellenben, ha a „Közösségi” gombot aktiváljuk, akkor viszont csak a közösségi főkategória alá tartozó kategóriákban lévő feltöltések jelenhetnek meg.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy melyik kategóriák tartoznak bele ezekbe a főkategóriákba, azt a Kategóriakereső aloldalon tudod megnézni: https://dev.mapptic.com/kategoria-kereso/

2.2 Visszaállítás gomb

A „Visszaállítás” gomb segítségével vissza tudod állítani az összes előzőlegesen beállított szűrőparamétert az alaphelyzetbe, ennek az a haszna, hogy nem kell őket egyesével visszaállítanod, hanem gyorsan, egy gombnyomásra visszatérhetsz a kezdőponthoz, és új keresést indíthatsz!

2.3   Szűrőgombok

A főkategória választó gombok alatt az úgynevezett „szűrőgombok” találhatóak, ezek a következők: Közelemben, Megye, Város, Kategória, Másodlagos Kategóriák, Szolgáltatások, Nyitva, Legtöbbet Megtekintett, Legújabb, Ajánlott, Értékelés, Kupon.

 •          Közelemben: Kilistázza a jelenlegi GPS koordinátáid (telefon esetében GPS koordináták, asztali számítógép esetében IP cím alapján, ami viszont eltérhet a pontos GPS koordinátáidtól) alapján megjeleníthető helyeket, közelségük szerint.
 •          Megye: Kiválaszthatsz egy, vagy több megyét Magyarország megyéi közül, ez alapján fogja a szűrést elvégezni a keresőfelület.
 •          Város: Abban az esetben választható, ha már előtte választottál Megye szűrőt, ugyanazon az elven működik, mint a Megye szűrő: egy, vagy több várost kiválaszthatsz, amik az előzőleg kiválasztott megyébe/megyékbe tartoznak, és ez alapján fog a felületen a szűrés megtörténni.
 •          Kategória: Egy, vagy több kategóriát ki tudsz választani, ami alapján a szűrés végbemegy. Csak azok a kategóriák fognak megjelenni, amik az 2.1 pontban kiválasztott főkategóriába tartoznak! A teljes kategória listát itt érheted el: https://dev.mapptic.com/kategoria-kereso/
 •          Másodlagos Kategóriák: Másodlagos kategória abban az esetben választható, amennyiben előzőlegesen már legalább egy Kategória kiválasztásra került a Kategória szűrőben. A Másodlagos Kategóriák a Kategóriákra épülnek. Ezek tovább bontanak egy Kategóriát, mint például: a Masszázs kategória esetében ilyen lehet a „Thai masszázs”. Egyszerre több Másodlagos Kategória is kiválasztásra kerülhet.
 •          Szolgáltatások: Szolgáltatást abban az esetben lehet kiválasztani, ha előzőleg legalább egy Kategória már kiválasztásra került. Szolgáltatás lehet például Wi-Fi, Mozgáskorlátozott Mosdó, stb.
 •          Nyitva: A gomb megnyomása után csak a jelenleg nyitva tartó helyek kerülnek listázásra (azok sem fognak megjelenni, ahol a tulajdonos nem állított be nyitvatartási órákat).
 •          Legtöbbet Megtekintett: A helyeket megtekintési számuk szerint fogja a rendszer csökkenő sorrendben megjeleníteni.
 •          Legújabb: A helyeket létrehozásuk (az oldalra való feltöltésük) időpontja szerint fogja rendszer csökkenő sorrendben megjeleníteni.
 •          Ajánlott: Az oldalon kiemelésre került helyek szerint fogja a helyeket a rendszer sorrendbe állítani.
 •          Kupon: Olyan helyek fognak csak megjelenni, ahol aktív, jelenleg is felhasználható kupon van a helyhez csatolva.

Távolság szerinti keresés (km szűrő)

A km szűrő 2 esetben alkalmazható:
1. Amennyiben előzőlegesen megadtál egy címet a Keresés beviteli mezőben
2. Amennyiben előzőlegesen rákattintottál a „Közelemben” gombra

Amennyiben a fentebb felsorolt 2 feltétel egyike teljesül, lehetőséged van használni a km szűrő csúszkát, ezt egyszerűen a fehér színű karikára kattintva, majd annak mozgatásával használhatod. A kereső algoritmus a megadott km távolság szerint fogja maximalizálni a találati listában szereplő helyek tőled (vagy a megadott helytől) való maximum távolságát.

Térképes nézet

A térképes nézet csak asztali számítógépes nézetben érhető el!

A gombok melletti jobb szélső sarokban található térkép kapcsoló használatával tudod a Térképes nézetet aktiválni, vagy deaktiválni.
Aktív állapotban a találati lista a térkép bal oldalára fog kerülni, és a térkép a találati lista mögött fog megjelenni.
Amennyiben az egeret ráviszed egy megjelenített találatra, a térképen kiemelve láthatod, hogy hol helyezkedik el az adott hely. A térképes ikonokra kattintva megtekintheted a részletes adatokat az adott helyről.

A térkép jobb oldalán található „Keresés a térkép mozgatásával” gomb bekapcsolása után a találati lista a térkép aktuális helyzete szerint fog frissülni, azaz ahová húzod a térképet, az abban a körzetben/területen elhelyezkedő helyek fognak megjelenni rajta, figyelembe véve az előzőleg beállított szűrési paramétereket (pl. ha előzőleg beállítottál egy kategória szűrést (pl. Bankautomata), akkor a térképen már csak az annak a kategóriának (pl. Bankautomata) megfelelő helyek fognak megjelenni).

Keresési sorrend

A keresésnél ügyelned kell arra, hogy egyes szűrők felülírják egymást. Például, amennyiben beírsz egy név alapú keresést a „Sarki bolt” szóra, majd rákattintasz a „Közelemben” gombra, akkor a név alapú szűrési feltételed törlődni fog, és minden bármely közelben lévő helyet fog a rendszer kiadni, nem pedig a közelben lévő helyeket, amelyeknek a neve „Sarki bolt”.

Amennyiben a közeledben lévő helyeket szeretnéd listázni, amelyeknek a neve megegyezik az általad megadott „Sarki bolt” kifejezéssel, abban az esetben először nyomd meg a Közelemben gombot, majd azt követően írd be a keresési paramétert, és kattints a „Keresés” gombra.

A szűrő gombok MINDIG felülírják a kereső beviteli mezőben megadott keresési paraméter(eke)t!

A sorrend, amennyiben szűrő gombokat, és kereső beviteli mezőt is szeretnénk alkalmazni tehát a következő:

 1. Kereső gombok beállítása. (Pl. Közelemben, Nyitva)
 2. Kereső beviteli mezőbe érték megadása. (Pl. Címszó)

Hely feltöltése

Honnan tudom elindítani a helyfeltöltést?

A helyfeltöltés az oldal fejlécén található „Feltöltés” gombra való kattintással indítható el. Mielőtt elkezdhetsz feltölteni az oldalra, először meg kell erősítened az email címed, majd el kell fogadnod a Feltöltővé Válás feltételeit.

Hogyan tudok új helyet feltölteni az oldalra?

1.1   Feltöltés elindítása
A feltöltés az oldal fejrészében található bordó „Feltöltés” gombra való kattintással indítható el.

1.2   Kategória kiválasztása
A feltöltő oldalon az első lépés a Kategória kiválasztása. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, kérlek kattints a „Válassz kategóriát!” gombra, majd kattints rá azokra a kategóriákra, amelyek a feltöltendő helyhez kapcsolódnak. Használhatod a „Keresés” mezőt is, hogy kereshess az oldalon lévő kategóriák között.
Amikor kiválasztottad a számodra megfelelő kategóriákat, kattints az alsó „Tovább!” gombra!

Hogyan tudok meglévő helyet szerkeszteni az oldalon?

Amennyiben egy meglévő, saját helyedet szeretnéd szerkeszteni, azt két irányból tudod megtenni:

2.1. Szerkesztés indítása a Vezérlőpultról
Kattints a profil ikonodra az oldal fejlécében, majd válaszd a „Helyek”/”Közintézmények”/”Közösségi” menüpontok közül a neked megfelelő opciót (amelyikbe a szerkeszteni kívánt hely tartozik). A megjelenő helyek közül kattints a „Több” gombra az általad szerkeszteni kívánt hely sorjában, majd válaszd a „Módosítás” gombot!

2.2. Szerkesztés a Hely aloldaláról
A Kereső használatával válaszd ki a helyed profilját, majd kattints a jobb oldalon megjelenő lebegő „Módosítás” gombra!

Hely mezők

Az új hely feltöltő/meglévő hely szerkesztő nézetben a következő mezők beállítására van lehetőséged:

a.       Kategória: Amennyiben új helyet töltesz fel, ezt a mezőt hagyhatod üresen, kivéve a az előző oldalon beállított kategóriák listáját bővíteni szeretnéd (kérlek vedd figyelembe, hogy ebben az esetben újra fel kell vinned ebbe a mezőbe már minden előzőleg kiválasztott kategóriát is, nem csak amit hozzá szeretnél azokhoz csatolni!)
Ebben a mezőben tudod beállítani a helyedhez tartozó kategóriákat, mint pl. „Áruház”, „Fotósbolt”, stb.
Amikor lenyitod a választó fület, a kategóriák legtöbbje úgynevezett gyűjtő kategóriákhoz (fekete négyzettel jelölve) tartozik. Ezeket a gyűjtő kategóriákat nem tudod beállítani a helyedhez, azonban le tudod őket nyitni a rájuk való kattintással. Lenyitás után választhatsz az ezeken belül található választható kategóriák közül kattintással.

b.       Másodlagos Kategória: A másodlagos kategória választó mezőben a kategória választóhoz hasonlóképpen választhatsz azok közül a másodlagos kategóriák közül, amik az előzőleg kiválasztott kategóriákhoz tartoznak.

c.       Szolgáltatások: Ebben a mezőben rendelhetsz olyan szolgáltatásokat a feltöltött helyedhez, mint például: Wi-Fi elérés, Akadálymentesített Mosdó, stb.

d.       Címlap: A címlapon belül 2 kötelező, és 2 választható adatot lehet megadni.
A 2 kötelező elem a Hely Neve, Borítóképe. A Borítókép a keresési aloldalon, és a hely aloldalon fog megjelenni, mint a Hely aloldal fejléce mögött látható „óriásbanner”. A preferált méret a bannerhez 1400×600 pixeles.
A két választható mező: Szlogen (ez a hely neve alatti egy sorban fog megjelenni a Keresőben, és a Hely Aloldalon), illetve a Logó/Fénykép, ami a Helyednél, mint egy „profilkép” fog funkcionálni, megjelenik mind a Keresőben, mint a Hely Aloldalon.

e.       Cégcsoport: Cégcsoportot abban az esetben lehet megadni, ha az adott feltöltött/szerkesztett hely egy multi cégcsoport alá tartozik, a cégcsoportot ezen mezőben lehet feltűntetni.

f.        Elérhetőségek: Email, Mobilszám, Vezetékes telefonszám, Weboldal, és a Közösségi Hálózatok adhatóak meg ebben a mezőben. Közösségi Hálózatot a „Közösségi Hálózat Hozzáadása” gomb segítségével lehet hozzáadni: a gomb megnyomása után megjelenő baloldali mezőben a közösségi média fajtáját lehet megadni, a tőle jobbra lévő mezőben pedig a hozzá tartozó linket.

g.       Leírás: Ebben a mezőben adhatod meg a helyedhez tartozó leírást, ez a helyed aloldalán fog megjelenni.

h.       Ország

i.        Megye

j.         Pontos Hely: Ebben a részben tudod megadni a Település Nevét, amihez a hely tartozik (beírva, majd kiválasztva a megjelenő lehetőségek közül), a Teljes címet (város, utca, házszám beírva, majd kiválasztva a találati listáról), vagy esetleg a Szélességi – hosszúsági köröket. A szélességi – hosszúsági körök automatikusan kitöltődnek a megadott Teljes cím kiválasztása, vagy az „Itt állok” gomb megnyomása után.
Az „Itt állok” gomb megnyomásával a jelenlegi GPS koordinátáid kerülnek kitöltésre automatikusan, illetve az ahhoz tartozó cím kerül a „Teljes cím” mező helyére. Amennyiben nem tartozik pontos cím, vagy rosszul jelenik meg a teljes cím, kérlek kattints az „X” gombra a szimplán Koordináták Szerinti Cím használatához.
A térképen való helyzetjelző ikon mozgatásával is választhatsz címet!

k.       Nyitvatartás: 3 lehetőség közül választhatsz, de nem kötelező ezek közül egyik választása sem: Megadott Nyitvatartás (ezután kiválaszthatod napra lebontva a hely nyitvatartását), Mindig Nyitva (24/7/Éjjel-nappal nyitvatartó üzletek esetében), Nincs megadva nyitvatartás (ebben az esetben ugyanaz lesz az eredmény, mintha egyik lehetőséget sem választanád ki).

l.         Árszabás: Ebben a szekcióban megadhatsz egy minimum, maximum árszabást a helyedhez, egy rövid leírást az árszabáshoz, illetve egy árszabás jellemzést (pl. Olcsó, Drága, stb.)

m.     Kupon: A kupon szekcióban beállíthatsz egy időszakos kuponkódot, mely kiemelésre kerül a helyedhez kapcsolva a Kereső aloldalon, illetve a helyed aloldalán is. Beállíthatsz a kuponhoz címet, kiemelt szöveget, leírást, kuponkódot, illetve egy lejárati dátumot is a kuponhoz (amíg a kupon megjelenik).

n.       Címszavak: A címszavak elősegítik helyed a Google, és más keresőmotorokban való megjelenítését, illetve a Keresőben ezek alapján fog megjelenni a helyed a felhasználók általi keresésekben. Kérünk, csak olyan kulcsszavakat adj meg, amik a feltöltött helyhez kapcsolódnak.

o.       Kapcsolódó Helyek: Ebben a szekcióban olyan helyeket választhatsz ki, és csatolhatsz a helyedhez, amik valamilyen szinten a feltöltött hellyel kapcsolatban állnak, pl. egy bevásárlóközpont összekapcsolhatja magát azzal a bolttal, ami a bevásárlóközpontban található. Csak akkor fog megjelenni az összekapcsolás, ha mindkét hely tulajdonosa jóváhagyta a kapcsolatot!

p.       Galéria: Képeket csatolhatsz a feltöltött helyhez, amik a Hely Aloldalán fognak megjelenni.

q.       Éttermi menü: Alapesetben egy üres éttermi menü van hozzárendelve a helyedhez, amit a felfelé mutató nyílra való kattintással jeleníthetsz meg és szerkeszthetsz, újabb menük az „Új hozzáadása” gombra való kattintással adhatóak hozzá (pl. napi menük). Minden hozzáadott menühöz tudsz beállítani egy Megnevezést, Leírást, és egy ikont. Menühöz tartozó elemeket Az „Új hozzáadása” gombra kattintással tudsz hozzáadni. Minden menüelemhez állíthatsz be Címet, Leírást, Kép(eke)t, Árat, Linket (pl. az ételrendeléshez tartozó linket), illetve hogy amennyiben linket állítasz be, akkor azt egy új lapon nyissa-e meg a böngésző.

r.        Videók: YouTube videókat tudsz hozzárendelni ebben a szekcióban a helyedhez, alapesetben egy videót (a megadott https://youtube.com/watch?v=xxxxx formátumban), vagy továbbiakat a „Továbbiak hozzáadása” gomb használatával.

s.        Egyedi Gomb: Beállíthatsz egy darab egyedi gombot a helyedhez, ami a Hely Aloldalon fog megjelenni, a hely menüjének jobb szélén. Beállíthatsz hozzá Gomb Ikont, Gomb Linket (átirányításhoz), Gomb Nevet.

Hely mentése/beküldése

Amikor elkészültél a hely szerkesztésével, a „Mentés & Előnézet” gombra való kattintással megtekintheted a helyet a jelenlegi állapotában, innen visszatérhetsz még a szerkesztő felületre a „Módosítás” gombra való kattintással, vagy beküldheted a helyet a „Beküldés” gombra nyomással.

Amennyiben új helyet töltesz fel, kérlek vedd figyelembe, hogy a „Beküldés” gomb megnyomása után nem fogod tudni a helyet többet szerkeszteni! Amennyiben saját helyet töltesz fel, a beküldés és az adminisztrátori elfogadás után a helyet a feltöltött Hely Aloldalán keresztül fogod tudni visszaigényelni, amennyiben azt szerkeszteni szeretnéd. Az igénylést a hely jobb oldalsávjának alján az „Ez az én üzletem!” gombra kattintással tudod elindítani.

Meglévő hely módosítása esetében a hely módosításai automatikusan jóváhagyásra kerülnek a „Beküldés” gomb megnyomása után, ebben az esetben -nem szükséges az adminisztrátori megerősítés.

Egyéb/általános jellegű kérdések

Hibát találtam az oldalon/visszajelzésem van az oldallal kapcsolatban, hogyan tudom jelezni?

Mindig örömmel vesszük a visszajelzéseket! A beta időszak alatt az oldalon található lebegő piros „Visszajelzés” gombra kattintással tudod hozzánk visszajelzésed eljuttatni. Amennyiben inkább emailben szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, azt a [email protected] email címen keresztül tudod megtenni.

Mi az ügyfélszolgálat elérése?

Az ügyfélszolgálatunkat a [email protected] email címre küldött levél formájában tudod elérni! Munkaidő: Hétfő-Péntek 08:00 – 16:00, válaszra 2 munkanapon belül számíthatsz!

Megtaláltam a saját helyemet az oldalra feltöltve, hogyan tudom azt szerkeszteni?

Ahhoz, hogy a saját helyed szerkeszteni tudd, először be kell nyújtanod egy igénylést rá, ez a folyamat azt segíti elő, hogy ne kerülhessen üzleted profilja illetéktelen kezekbe. Az igénylést a hely aloldalán található jobb oldalsáv alján lévő „Ez az én helyem/üzletem!” gombra kattintással tudod elindítani, majd pár azonosításra alkalmas információ megadása után felvesszük veled az általad megadott céges e-mail címen keresztül a kapcsolatot. A folyamat eltarthat 2-3 munkanapig, ezért szíves türelmed és megértésed kérjük! Amennyiben bármi kérdésed van a folyamattal kapcsolatban, kérjük keress fel minket emailben a [email protected] email címen!

Csak a saját helyeimet tölthetem fel?

Nem, az oldalra bármilyen helyet feltölthetsz, nem kell, hogy ez a saját helyed legyen, azonban feltöltés után már nem fogod tudni azt a helyet többet szerkeszteni.

Nem szeretném, hogy a saját üzletem/helyem szerepeljen az oldalon, hogyan tudom kérvényezni az eltávolítását?

A saját helyed eltávolításának igényét emailben tudod hozzánk eljuttatni, a [email protected] email címre küldött leveleddel. Munkaidő: Hétfő-Péntek: 08:00 – 16:00, válaszra 2 munkanapon belül számíthatsz!

Hibás adatot találtam egy feltöltött hely aloldalán, hogyan tudom ezt jelezni?

Hibás adatot a hely aloldalának fejlécében található „Hibás adat/szabálytalanság jelentése!” gombra kattintással tudod jelezni nekünk, köszönjük a segítséged az oldal naprakészen tartásában!

Hogyan tudom megtekinteni az oldalon lévő kategóriák listáját?

A kategóriakereső a weboldal fejlécén található menüből, a könyvjelző ikonra () való kattintással érhető el. Ezen a felületen megtekintheted az oldalon jelenleg fentlévő teljes kategórialistát, s azokat csoportosíthatod gyűjtők, főkategóriák szerint, vagy akár kereshetsz is közöttük a Kereső sáv használatával. A kategória listát erre a linkre való kattintással is elérheted: https://dev.mapptic.com/kategoria-kereso/#